Het broodmes is een onmisbare keukenhulp en onderscheidt zich door zijn speciale gekartelde rand, ook wel gekarteld geslepen. Dit is bijzonder geschikt voor grote snijproducten met een hard of glad oppervlak. Bij de gekartelde slijping ook wel zaagsleuf genoemd, komt het snijmateriaal als eerste in contact met de bovenstaande golfpunten, dit vergemakkelijkt het snijden, snijden van hard en stevig snijmateriaal. Het lemmet bestaat uit een legering X 50 Cr Mo V15. Elke afzonderlijke component heeft een speciale taak: chroom (slijtvastheid), molybdeen (corrosiebestendigheid), koolstof (veerkrachtigheid) De handgreep van polyoxymethyleen (POM) biedt een hoge werkvastheid en een extreme hardheid bij een vergelijkbaar lage temperatuurgevoeligheid tot ca. 110 °C. Ook heeft het een goede chemische bestendigheid 56° Rockwell (HRC) is het perfecte compromis van lange scherpheid en eenvoudig naslijpen. Wie zijn mes veel gebruikt, zal zeer tevreden zijn met deze balans.